Núria Salán rep el premi ‘Mujer y Tecnologia’

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

La professora de l’ESEIAAT Núria Salán rep el premi ‘Mujer y Tecnologia’ de la Fundació Orange, distinció que reconeix la tasca en innovació social

La Fundació Orange ha distingit a Núria Salán, professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacials i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb el ‘Premio Mujer y Tecnologia-Fundación Orange‘, en la segona edició del premi.

Segons la Fundació Orange, “el premi reconeix Núria Salán el seu exemple de dona bolcada al servei de la societat per la seva feina com a docent, investigadora en materials i en innovació docent i en metodologies d’aprenentatge, així com en la captació de talent femení i en l’apoderament de noves generacions de dones tecnòlogues en tots els àmbits (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.)”.

Per Núria Salán, “necessitem que hi hagi visibilitat del que han fet les dones al llarg de la història i del que estan fent i faran. Per exemple, la Wi-Fi la va inventar una dona, la utilitzem a diari, però ningú en sap el seu nom. El GPS és un altre cas. No obstant això, a Hedy Lamarr se la coneix com a actriu. Això és el que jo intento destacar en la meva activitat en el meu dia a dia“, explica Salán.

Segons la Fundació Orange, aquest és un reconeixement que distingeix i premia anualment a dones que destaquen per la seva tasca en els àmbits de la tecnologia i la innovació social, i els seus resultats hagin incidit de manera rellevant en el desenvolupament i la transformació de la societat, millorant la qualitat de vida de les persones

El lliurament del guardó tindrà lloc el proper 18 de març a Segòvia, en el marc de les VII Trobades de Dones que transformen el món, organitzats per l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Núria Salán

Va iniciar la seva carrera en l’àmbit de Materials a la UPC fa 25 anys i actualment és professora i sotsdirectora de Promoció Institucional i Estudiantat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). És llicenciada en Ciències Químiques (Metal·lúrgia) per la Universitat de Barcelona (UB) i  Doctora  en Ciència de Materials i Enginyeria Metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Des de gener de 2016 és també presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans). A més, Núria Salán ha coordinat el Projecte RIMA des del 2008 fins al 2016, que ha gaudit de reconeixement nacional i internacional com a programa pioner en la creació i consolidació de grups d’interès en metodologies d’aprenentatge en entorns tecnològics. També ha estat coordinadora del Programa de Gènere de la UPC des de la seva creació fins al 2015, des d’on ha impulsat l’apropament de la tecnologia a la població femenina preuniversitària, per tal de fomentar vocacions i captar talent.

Salán ha participat en activitats d’investigació sobre dones i tecnologia. Els seus últims projectes han estat el programa de mentoria i apoderament de dones en l’àmbit de la ciència i la tecnologia adreçats a noies politècniques anomenat “M2M”, i l’exposició “L’enginy ( in)visible. Dones i Tecnologia: passat, present i futur”, que destaca la consciència social sobre la invisibilitat que, històricament, han tingut les dones tecnòlogues, així com els seus invents i èxits.

Fundació Orange

La Fundació Orange creu en la tecnologia com a eina i com a oportunitat per millorar la vida de les persones. Per això, realitza projectes emmarcats en l’àmbit de l’educació digital, fent especial èmfasi en col·lectius en risc d’exclusió. A més, la Fundació Orange aposta decididament per l’ús de solucions digitals en favor de la qualitat de vida de les persones amb autisme i porta a terme una compromesa tasca per a, mitjançant eines tecnològiques, apropar la cultura i l’oci a les persones amb discapacitat visual o auditiva.

Author: Terrassa Notícies

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

Deixa un comentari