Les virtuts de les cassoles de fang

Una tradició que no s’hauria de perdre

Ben trobats companys,
fa un temps que us segueixo i avui us volia comentar un tema del qual trobo que se’n parla poc quan parlem de cuina. Em refereixo als tipus de cassoles que utilitzem quan cuinem.
Bé jo en concret volia comentar la meva experiència personal. El fet és que ja fa força temps que m’he acostumat a utilitzar cassoles de fang per a quasi tot. Pel meu gust, els menjars en general són més bons en aquests recipients.
Jo ho recomano. Aquests tipus de cassoles, les podem trobar avui en dia, a les botigues dels xinesos a molt bon preu. El secret estar a posar-hi a sota un difusor de ferro si cuineu amb gas. D’altra banda, aquestes cassoles retenen molt bé l’escalfor i obliguen a la pràctica del “slow food”, corrent al qual m’adhereixo.
Les cassoles de fang són molt fàcils de netejar, i només tenen un però: es trenquen (s’esquerden) amb relativa facilitat i també em van donar el consell que no les poses al forn. Jo per si de cas no he fet.
Us escric per a comentar això perquè tinc la percepció que ben poca gent les utilitza, tant de bo estigui errat!

Salut,
Robert

Author: Catalunya Directe

Xarxa de diaris digitals en premsa lliure oberta i gratuïta de Catalunya i En Català

2 comments

Benvolgut Robert,

agraïm que ens hagis fet arribar aquest correu. I sí, et dono la raó. Les cassoles, i els recipients en general, són una part imprescindible de la cuina i els sabors. Jo també sóc de les partidàries del ‘slow food’, però no només necessàriament per a la cocció. Especialment per a la degustació i consum. Com bé dius, les cassoles de fang ajuden a mantenir una temperatura d’escalfor adequada que ajuda a una cocció homogènia, i els dóna un gust particular.

També és cert el que dius, es trenquen amb facilitat. De trucs per a que no es trenquin, n’he sentit inimaginables. Un amic cuiner però, em va explicar que l’infablible és submergir-les en aigua freda tota la nit, abans d’estrenar-la. L’endemà s’ha de fregar amb all i un rajolí d’oli per a que es tanquin els porus del fang. S’omple d’aigua, sal i vinagre i es deixa coure durant 15 minuts. I ja es podrà fer servir. Quant al fet de posar-les al forn, jo ho he fet, i no se m’han trencat. El que s’ha de procurar és que els canvis de temperatura no siguin sobtats.

Una altra qüestió que volia comentar és el tipus de foc que es fa servir. Quan jo vaig canviar la cuina de gas per inducció, vaig creure que mai més podria fer servir una cassola de fang, tot i que les de ferro colat m’han estat de molta utilitat. Però… l’existència d’uns difusors de calor permeten tornar a recuperar les cassoles de fang de l’àvia per a les cuines d’inducció.

Gràcies de nou pel teu correu.
I us recordem a tots els lectors que ens podeu fer arribar els vostres suggeriments, preguntes, receptes i fotografies de plats al nostre correu electrònic redacció@terrassanoticies.com

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada