La Corrupció, una epidèmia persistent

‘Zero Corrupció – 100% Desenvolupament’, lema 2013

Les Nacions Unides van decidir fa 10 anys decretar el dia 9 de desembre com a ‘Dia Internacional contra la Corrupció‘, per a crear consciència i posar de relleu  la importància del seu paper en la lluita contra aquesta corrupció. El problema és que en països com el nostre, la sensació de corrupció de la ciutadania va estretament lligada a la classe política, i pràcticament són indissolubles. Això ho posa de manifest el jurista i polític rubinenc, Joan Ridao, en el seu darrer llibre ‘Contra la corrupció. Una reflexió sobre el conflicte entre l’ètica i el poder’. En aquesta publicació intenta fer entendre i combatre la corrupció política actual. I fa poc s’ha presentat la segona edició de ‘Tierra de saqueo‘ de Sergi Castillo que parla del cas Gürtel.

I és que els casos de corrupció política estan a l’ordre del dia. Només centrant-nos en els casos de Catalunya trobem els casos Pretòria, Pokemon, Palau, Clotilde, Fundació, ITV, Innova, Manga, Shirota, etc. Però concretant a la comarca, el més gros de tots ells és el ‘Cas Mercuri’, que just fa un any es va destapar. Amb la presència de 300 Mossos d’Esquadra a l’Ajuntament de Sabadell, empreses i domicilis particulars, amb acusacions de pagaments de comissions i altres delictes contra l’administració pública. Una tercera part del govern local en va sortir imputada, entre ells el llavors alcalde Manuel Bustos.  I l’agrupació cívica ‘Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció’ es va formar amb l’objectiu de demanar la dimissió de tots els imputats, i es va presentar com acusació particular al mes de juliol d’aquest 2013. Fa tan sols uns dies, el Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell l’ha admès com acusació popular.

Imputats presentant mocions

Viladecavalls tampoc n’està exempta de casos de presumta corrupció. El passat mes de maig, el llavors alcalde Carles Rodríguez, va ser expulsat de l’alcaldia a través  d’una moció de censura dels grups CIU, PP i Plataforma per Viladecavalls, amb el suport extern de Reagrupament. Casualment, el consistori de Rodríguez, format per la coalició ICV-EUiA, havia presentat querella contra els grups de la moció i hi havia diversos imputats per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, estafa processal i delicte mediambiental. També a Viladecavalls, s’ha de destacar el cas del que va ser alcalde de Viladecavalls, Sebastià Homs. L’any 2009 va ser trobat mort al Pedraforca, fet que va fer despertar moltes sospites, ja que era investigat per la Fiscalia.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Author: Catalunya Directe

Xarxa de diaris digitals en premsa lliure oberta i gratuïta de Catalunya i En Català

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.