Hisenda reclama 60 milions a Sony, Yamaha i Sharp

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

Hisenda reclama 60 milions d’euros a Sony, Yamaha i Sharp per l’impost de societats no pagats pels beneficis que van aconseguir a 2011 i 2012

Hisenda reclama la gran xifra de 60 milions a Sony, Yamaha i Sharp. La marxa d’aquestes de Catalunya ha deixat reclamacions fiscals a les empreses espanyoles que van fer-se amb les fàbriques de les multinacionals japoneses a 2011 i 2012. L’Agència Tributaria estatal (AEAT) demana 49,7 milions d’euros a Ficosa, Cirsa i Grupo Sesé per l’impost de societats pagats pels beneficis que van aconseguir després de comprar per només un euro uns actius milionaris. D’altra banda, l’Agència Catalana reclama 10,8 milions per l’impost autonòmic de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Alta Partners va participar en tots els casos

Els casos són molt similars, donat que tot es va produir a través d’Alta Partners, la consultora que va dissenyar unes operacions basades en transferir les plantes com a unitats productives per un valor conjunt de 230 milions. Més tard, aquestes filials van ser venudes per un preu simbòlic. A més, les operacions van gaudir del recolzament de la Generalitat ja que era beneficiari per totes parts: es mantenien els 2.000 llocs de treball, les multinacionals japoneses no perdien diners tancant i els compradors es feien amb actius molt importants pràcticament de manera gratuita.

Sony va viure l’operació més gran en la seva fàbrica a Viladecavalls, on treballaven prop de 1.000 persones. Aquesta empresa va capitalitzar la seva filial en 80 milions i després va transferir la fàbrica, valorada en 84 milions. Ficosa va comprar la societat per un euro, aconseguint beneficis per 136,4 milions, motiu pel qual ara l’AEAT reclama més de 32 milions. En quant a Yamaha, va vendre per gairebé 40 milions la seva fàbrica de Palau de Plegamans, mateix preu en el que estava valorada. Sharp va repetir la mateixa operació amb Cirsa amb la seva fàbrica a Sant Cugat. L’AEAT demana 9,6 milions a Grupo Sesé i 8,1 a Cirsa.

Les empreses no estan d’acord amb el que se les demana i s’obre ara un procès llarg que pot finalitzar als tribunals. Les empreses comopradores entenen que no són elles les que s’han de fer càrrec d’aquest pagament ja que es tracta d’un procés de reestructuració industrial i elles només van comprar accions per les que ara no han obtingut benefici.

L’Agència Tributaria Catalana també demana

D’altra banda, l’Agència Tributaria Catalana reclama els impostos autonòmics que ascendeixen a 6,8 milions a Ficosa; 2,2 milions a Grupo Sesé i 1,8 milions a Cirsa. I de la mateixa manera que succeïx amb l’AEAT, les empreses al·leguen que elles no s’han de fer càrrec. Tots els casos han estat recorreguts davant el Tribunal Econòmic i Administratiu Regional de Catalunya, i en cas de que la resolució sigui contraria a les empreses, tindran, encara, la possibilitat de fer-ho a través de la via contenciosa-administrativa.

Tots tres acords compten amb una clàusula de “contingències fiscals”, el que vol dir que serien les multinacionals japoneses les que pagarien qualsevol demanda realitzada per aquesta operació. Els principals acusats són Oriol Pujol, Anna Vidal, Sergi Alsina i Pedro Navarrete. Però no nomès Sony i Alta Partners es veuen enmig de més problemes, sino que Sharp ja va viure de ben a prop un altre cas de corrupció amb la financiació il·legal de PDECat.

Author: Terrassa Notícies

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

Deixa un comentari