Gemma Broto guanya el Concurs de Disseny en Fusta

“El penjador de les quatre branques” de Gemma Broto, 1r premi de la tercera edició del Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat 

Gemma Broto és la guanyadora del primer premi del III Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat. El Gremi de la Fusta de la Cecot ha celebrat la tercera edició del Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat en què hi van participar un total de cinc projectes de disseny que van exposar-se a la Sala Cima.

El jurat, format per Bernat Navarro en representació del Col·legi d’Aparelladors, Xavi Broto en representació del Col·legi d’Arquitectes, Emilio Pérez en representació del Col·legi d’Enginyers, Santi LluciàJosep Mª MurJoaquim SolerAlbert MasPol Hernández i Antonio Solís representants del Gremi i presidit per Pere Solanellas, després d’examinar les obres presentades i de les deliberacions corresponents el dijous 9 de març, van fallar a favor dels tres projectes guanyadors que han recollit avui el seu premi en un acte de lliurament a les 20 h a la seu del Gremi.

Premi

La dotació econòmica total d’aquesta tercera edició del concurs ha estat de 3.100 € i els guanyadors d’aquesta 3a edició del Concurs de Disseny Jordi Amat han estat:

  • El primer premi de 1.500 € patrocini de la Cecot juntament amb un guardó realitzat per Carles de la Cruz i un val d’un sopar per a dues persones gentilesa de l’empresa Rístol ha recaigut en Gemma Broto pel projecte“El penjador de les quatre branques”. (Terrassa)

Broto ha recollit el guardó de mans del president del Gremi de la Fusta, Pere Solanellas.

  • El segon premi dotat amb 1.000 €, patrocini de l’Ajuntament de Terrassa, s’ha atorgat a Xavier Martín, Anna Peguero i Francesc Xavier Ramis pel projecte “SAME Element Multifuncional”. (Terrassa)

Els premiats han recollit el guardó de mans de Miquel Sàmper, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa i regidor en l’àmbit de desenvolupament econòmic, indústria i ocupació.

  • El tercer premi de 600 € patrocinat per l’empresa Finsa (Financiera Maderera) se l’ha emportat el Jordi Juvé Udina pel seu disseny “Sèrie IMBENT”. (Vilafranca del Penedès)

Juvé ha recollit el guardó de mans de Juanjo Martín Romero, representant de Finsa.

Objectiu del concurs

El certamen té com a objectiu posar de relleu, donar projecció i reconèixer la tasca i projectes dels professionals de l’arquitectura i del disseny de tot Catalunya, així com dels professionals de la fusta.

Els projectes presentats havien de ser inèdits i no podien estar en producció en el moment del concurs. El disseny havia de ser factible en temes tècnics i amb projecció comercial, assolint de manera exitosa els següents objectius: el disseny havia de ser estètic i funcional, incorporant consideracions de disseny per vetllar per una apropiada aparença física i utilitat segons el concepte treballat; el disseny havia de comportar un projecte sostenible, amb l’ús de materials i processos productius respectuosos amb el medi ambient; i finalment, el disseny havia de ser factible a l´hora de produir-lo.

I el requisit imprescindible a tots els projectes és que havien d’utilitzar com a matèria primera principal la fusta, podent combinar amb altres materials.

Homenatge a Jordi Amat

La Junta del Gremi de la fusta va aprovar en ple posar el nom de Jordi Amat al certamen, en record i homenatge a qui va ser president fins 2013. El president, Pere Solanellas, recorda que “Amat va ser una persona molt implicada amb les organitzacions sectorials i també molt activa en quant a aportacions en els diferents grups de treball de la pròpia Cecot”. Amb el concurs, la Junta vol reconèixer el seu esforç i motivació per posar en marxa accions que permetessin a les empreses del sector de la fusta desenvolupar la seva activitat de la millor manera possible.

Solanellas va acceptar recollir el testimoni de la gestió encetada per Amat l’any 2013 i assolir el repte de poder analitzar i adaptar l’oferta de servei patronal al nou context econòmic, tecnològic i social en el que es troben les empreses del sector. El Gremi de la fusta és una organització empresarial d’àmbit comarcal, vinculada a la patronal Cecot, que agrupa un centenar d’empreses del sector de la fusta bàsicament de l’àrea del Vallès.

1r PREMI: El penjador de les quatre branques de Gemma Broto

El penjador de les quatre branques és un moble senzill i adaptable a una infinitat d’entorns. La seva versatilitat ve donada per l’ús de només aquells elements imprescindibles per a complir la seva funció. El més important és la fusta com a únic material utilitzat, aporta calidesa i comoditat a l’usuari.

La prioritat era aconseguir una sensació de lleugeresa, la caixa queda totalment subjectada amb els quatre cilindres sense necessitat d’utilitzar cap mena de cola ni claus. Aquest fet s’aconsegueix a partir de la situació estratègica dels forats on s’insereixen els cilindres. El punt fort del penjador és el centre d’aquest, és en aquest punt on els quatre cilindres formen un hiperboloide ja que roten sobre un eix imaginari.

2n PREMI: SAME Element Multifuncional de Xavier Martín, Anna Peguero i Francesc Xavier Ramis

En plantejar un nou element de mobiliari per la llar l’equip de treball ha cregut oportú i necessari desenvolupar quelcom que fos sostenible. Sostenible per un ús dilatat en el temps i sostenible perquè el mateix element pugui servir per múltiples usos. L’objecte evoluciona en la mesura en què també ho fa el seu usuari.

Pot ser una joguina, pot ser una taula, una biblioteca, un coet i també un cotxe, una porteria de futbol, una diana, un tamboret, un porta-revistes, un taller de manualitats, una prestatgeria, un tren, una trona, un cofre… Han dissenyat un objecte que acompanya i fa créixer l’usuari, de petit a adult, sense discriminar gènere o identitat. Amb tot, l’objecte sempre és el mateix, l’objecte és “SAME”. 

3r PREMI: Sèrie IMBENT de Jordi Juvé

La sèrie IMBENT, encapçalada pel model Impressionant, és una gama amb cinc versions de la mateixa taula dissenyada seguint un axioma bàsic: la fusta és dels pocs materials que permet la fusió entre tradició i tecnologia. Així doncs, el projecte sèrie IMBENT és el resultat de la interacció entre una de les tècniques de la fusteria tradicional japonesa anomenada Okuriari, consistent a no utilitzar cap element exogen en les unions i, les últimes tecnologies de fabricació.

L’objectiu principal del disseny és la sostenibilitat, potenciant l’eco eficiència i l’eco disseny amb un baix nivell d’emissions tant en els materials usats com en les tècniques de fabricació. La realització del projecte és viable dins dels àmbits d’aplicació industrial i comercial. El model no necessita eines per al seu muntatge ni desmuntatge. Per tant, es pot considerar un moble de tipus RTA (Ready To Assembly).

El seu disseny permet l’auto fabricació, Maker o DiY (Do It Yourself). L’ús de diferents sistemes d’unió dins d’un mateix producte facilita la fabricació segons el grau d’automatització de l’empresa. La morfologia i la geometria de la taula permet que aquesta pugui esdevenir fàcilment modular i que sigui optimitzada (contingui molt poc material en relació al volum generat).

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Author: Catalunya Directe

Xarxa de diaris digitals en premsa lliure oberta i gratuïta de Catalunya i En Català

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.