La CUP reclama votar els concerts de Festa Major

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

La CUP proposa que la ciutadania pugui votar en l’elecció dels concerts de Festa Major

Presenta un projecte que garanteix l’equilibri d’estils musicals, impulsa la proporció de concerts en català i protagonitzats per artistes dones i racionalitza la despesa

La CUP proposa obrir a la ciutadania l’elecció dels grups musicals que actuen per la Festa Major de Terrassa. L’objectiu és fomentar la cultura de la participació en la presa de les decisions, també en aquelles que puguin semblar menys importants (com ara l’oci nocturn), però que configuren en part la idiosincràsia de la ciutat.

Per això, la CUP planteja seguir el model emprès per la ciutat de Palma, fet pel qual les següents bases estan orientades en el marc a la seva experiència. El sistema de votacions es basarà en una llista preconfigurada de no menys de 150 artistes, distribuïts arreu de les places existents, i de la qual tot ciutadà major de 16 anys resident a Terrassa en podrà votar les seves preferències. Inicialment (i de forma totalment oberta al debat), es podria optar per votar fins a 3 grups per plaça/dia. La graella està composta per 4 places (Vella, Nova, Catalans i El Jove)  i 3 dies (divendres, dissabte i diumenge).

Segons la regidora Maria Sirvent,  “cal tornar a la Participació Ciutadana el que fins ara havia estat la tria de concerts d’un grup reduït de persones, amb criteris no definits i fins i tot gustos individuals en la tria dels noms”. Encara més: Resulta del tot sorprenent (i inversemblant) el ‘premi’ rebut per la programació musical de l’edició de 2016, en la que dos artistes com “Perales” i “Edurne” van ser caps de cartell. Considerem aquell premi com ‘paper mullat’, que únicament serveix per retroalimentar-se entre programadors, ajuntaments, mànagers, etc.

La CUP, de fet, considera que hi ha d’haver una oferta equilibrada d’estils (Revival, Rock català, 40 Principales, Pop català, Rumba-flamenc, Soul, Ska, corals, bandes juvenils…). I que ha d’haver-hi un equilibri lingüístic (català, castellà, llengües estrangeres), així com varietat del públic al que s’adreça(joventut, adult, gent gran, tot els públics), i igualment d’espais (combinant les places i parcs existents).

L’activista Ander Zurimendi, però, assegura: “Constatem que fins ara no ha estat així. El gruix del pressupost es dedica a contractar caps de cartell d’estil musical pop, triunfito i innane, quan no velles glòries musicals espanyoles”. I afegeix: “No hi ha problema en portar Operación Triunfo, sinó en que per portar OT hipotequis tots els altres concerts”. Ni en portar Perales, però sense que això impliqui no portar d’altres.

Perquè aquests dos grans concerts s’emporten la meitat del pressupost de FM. I per tant, desequilibren el conjunt del programa musical. Per això, cal apostar per una racionalització del pressupost.

També és una evidència que la presència del català és molt i molt inferior que la del castellà, així com que el gruix de la programació es concentra al centre de la ciutat (i potser hem de pensar en una descentralització de la FM). Igualment és evident que cal fomentar la contractació de més dones artistes, ja que el sector musical està fortament masculinitzat.

Author: Terrassa Notícies

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

Deixa un comentari