Cecot analitza la IA i el futur de les empreses a Circutor

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

El Cercle Cecot de Joves Empresaris analitza els reptes de la super intel·ligència artificial i el futur de les empreses a Circutor

Les instal·lacions de Circutor a Viladecavalls han estat l’escenari d’una interessant jornada on els membres del Cercle Cecot de Joves Empresaris han tingut l’oportunitat d’aprendre i reflexionar sobre les possibilitats de la super intel·ligència artificial i les seves futures aplicacions en l’àmbit empresarial, econòmic i social. Una jornada que ha comptat amb la participació de l’investigador i científic, Dr. Salvador Pueyo.

Recentment, veus informades com la de Stephen Hawking, Bill Gates o Elon Musk han estat advertint que la intel·ligència artificial (IA) va camí de superar la intel·ligència humana, tot esdevenint super intel·ligència, i és probable que ho vegi la generació actual. En aquesta fita hi veuen grans oportunitats però també grans riscs. Fins ara, la r ecerca sobre riscs s’havia centrat en aspectes tècnics com ara errors de programació, però un nou estudi de la Universitat de Barcelona suggereix que, fins i tot si aquests aspectes es resolen, pot ser desastrós que la superintel·ligència emergeixi en el context de les regles econòmiques actuals. L’ estudi, però, veu una part positiva en aquesta amenaça, ja que podria servir de revulsiu per corregir deficiències d’aquestes regles.

Per a l’autor de l’ estudi, Salvador Pueyo: Quan ens les havem amb l’atur, la inseguretat laboral i la precarietat, és més fàcil culpar-ne la immigració, un creixement alentit o les limitacions individuals que no pas abordar-ne el factor principal: l’ automatització combinada amb la competència en el mercat. La competència fa més difícil, per exemple, beneficiar-nos de l’automatització r eduint les jornades laborals sense reduir salaris. Pot semblar que canviar això és poc realista perquè toparíem amb els interessos de les tan poderoses classes altes, però els seus veritables interessos podrien no raure on tothom, classes altes incloses, acostuma a pensar.

L’estudi indica que la IA pot afectar a la competència

Segons l’estudi, és probable que els avanços en la IA intensifiquin els efectes perjudicials de la competència, com ara les pressions sobre treballadors, consumidors (mitjançant publicitat hiperefectiva) i el medi ambient, fins i tot si l’automatització esdevé més selectiva en un món amb r ecursos naturals minvants.

Però les elits econòmiques no ho tenen millor. Amb o sense limitacions de recursos, la competència afavorirà l’automatització on sigui més rendible i, finalment, això comportarà la substitució dels alts directius per IA. Un dia abans de l’acceptació de l’ article es va saber que aquests són justament els plans del principal fons d’inversió lliure del món. Pel que fa als propietaris del capital, l’ article suggereix que poden ser desplaçats per empreses financeres automatitzades sense propietaris efectius.

Escenari ideal per superar les diferències

Pueyo remarca que aquest escenari, en què es difuminarien les classes actuals, dóna una raó pragmàtica per superar els conflictes d’interessos i avançar en un esforç global concertat per, en les seves paraules, passar de la competència desenfrenada a regles econòmiques que duguin incorporades la cooperació i la solidaritat. Per concretar més, cerca pistes en iniciatives com l’economia del bé comú, l’economia social i solidària o el decreixement.

Recordem que Salvador Pueyo és un investigador que aplica ciències de la complexitat a societats i ecosistemes per adreçar problemes globals, havent publicat en revistes científiques internacionals del màxim impacte com Science, Nature Climate Change, PNAS o ELE. Va obtenir el seu doctorat en el que aleshores era el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, ha treballat a institucions de recerca de varis països i és membre del Dept. de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. Actualment el seu interès se centra en les implicacions socioeconòmiques de la super intel·ligència artificial; ha publicat molt recentment sobre aquest tema en la principal revista científica sobre desenvolupament sostenible.

Author: Terrassa Notícies

Puntuació del Lector
[Total: 0    Average: 0/5]

Deixa un comentari