Brutícia: de la denúncia a l’acció

Aconseguir una Terrassa més neta és feina de tots

Les petites accions diàries són les que marquen la diferència

Terrassa està bruta. Així ho afirma el propi regidor de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol. També ens ho diuen els nostres lectors diàriament, que a través d’enquestes ens han fet arribar les seves opinions i fotografies denunciant la brutícia a diferents barris des de fa mesos, que són molt clares un 81% opina que la ciutat està bruta o molt bruta.

Davant aquest situació, existeix el perill de caure en el discurs fàcil, és a dir, en culpar única i exclusivament a Eco-Equip. Des de la nostra redacció constatem l’eficàcia del personal del servei de neteja, a través de proves que hem realitzat anònimament des de diferents barris, arrel de les denúncies rebudes a la nostra redacció. En totes les proves, i en diferents barris el resultat ha estat molt ràpid positiu i satisfactori, realitzant el servei abans de les 24 h.

El Consistori ha aprovat apujar un 1’5% la taxa de residus, amb l’objectiu de dotar l’equipament imprescindible per realitzar la seva tasca correctament a l’empresa municipal. Independentment de si aquesta mesura es traduirà o no en una millora del servei, que estem segurs que sí, cal que com a ciutadans reflexionem fredament i detingudament sobre la nostra gestió dels residus de manera particular. Fem realment tot el que està a les nostres mans per mantenir neta la ciutat?

Tots denunciem els actes incívics, així com l’acumulació de deixalles al costat de contenidors, provocada per la necessitat de persones que es veuen obligades a remenar els contenidors. Aquest tema és més complex del que sembla, ja que hi entren factors socials, demogràfics, educatius i econòmics. Tot això no es pot reduir exclusivament en queixes del servei de recollida d’escombraries.

Per què no han passat a recollir-ho abans?, pensem. Ara bé, qui ha acumulat realment tota aquella brutícia? Nosaltres mateixos. Fustes, mobles, electrodomèstics, matalassos… No s’haurien de deixar al costat dels contenidors, sinó avisar a Eco-Equip, al telèfon gratuït 900 720 135, i treure-ho al carrer el dia que ens indiquin, com es fa en gran part de Catalunya. I és que es pot evitar molt amb una simple trucada gratuïta.

Deixant de banda els objectes més voluminosos, massa sovint també hi ha un excès de bosses als contenidors. Aquí el problema molts cops ve des de casa, on no separem bé els residus i els posem tots a una mateixa bossa, que adquireix unes grans dimensions i després no hi cap als contenidors. Un altre exemple d’aquesta mala praxis és el tema de les ampolles de plàstic, que són un dels objectes que per excel·lència es poden trobar tirats pel carrer. L’únic que cal fer és aixafar-les i llençar-les sense aire, així s’ocupa molt menys espai als contenidors. Sempre que es pugui, a més, hauríem d’intentar no llençar les deixalles a contenidors que ja estan plens a vessar. O en tot cas trucar al telèfon gratuït d’Eco-Equip 900 720 135 avisant de la incidència i de la ubicació.

Per últim, Terrassa està també plena de ‘brutícia menuda’, parets planes de cartells, amb publicitat comercial  i institucional, prohibida per normativa municipal, que despres serán papers pel terra, envoltoris de plàstic, excrements d’animals i, sobre tot, burilles. Tot això dóna un efecte de ciutat abandonada per part de tots nosaltres, incapaços de caminar unes poques passes per buscar una de les moltíssimes papereres distribuïdes per la ciutat. A més, tenen una certa perillositat. Qui no ha hagut d’evitar que un infant s’endugués a la boca una burilla? Sí, hi ha escombriaires a la ciutat però no poden estar a tot arreu i tenen altres ocupacions, com escombrar la immensitat de fulles que hi ha ara al carrer.

Tal i com ens va dir el regidor de Territori i Sostenibilitat Marc Armengol a l’entrevista realitzada per Terrassa Notícies, ‘volem que hi hagi cooperació per part de la ciutadania, que la gent es comprometi a reciclar millor, que sigui més cívica, que hi hagi una corresponsabilitat’.

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Author: Catalunya Directe

Xarxa de diaris digitals en premsa lliure oberta i gratuïta de Catalunya i En Català

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.